Lakossági tájékoztató

Mezőkeresztesen és Tibolddarócon is korszerűsítették a csapadékvíz elvezető rendszert

2020/06/29

2018. március 1-jén kezdődött el Mezőkeresztes Város Önkormányzata és Tibolddaróc Község Önkormányzata által elnyert pályázat megvalósítása. A 145,32 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a két önkormányzat a települések csapadékvíz elvezető rendszerének korszerűsítésére. Mezőkeresztes esetében a Dózsa György és Árpád vezér utcákon alakítottak ki megfelelő befogadóképességű csapadékvíz elvezető rendszert, míg Tibolddarócon a Tompa, a Kossuth, a Széchenyi, a Tardi, a Petőfi és a Víg utcákon valósult meg hasonló fejlesztés.

A helyi önkormányzatok közfeladatává teszi a települések belterületi vízkárelhárítását, az árvíz- és belvízelvezetés megoldását. Ennek megfelelően a konzorciumot alkotó települések, Mezőkeresztes és Tibolddaróc önkormányzatai az elnyert támogatás segítségével tudták megvalósítani a fejlesztés célját: Mezőkeresztes esetében a település főutcájának jelentős részét adó útszakasz vízelvezető rendszerének kiépítését, míg Tibolddaróc esetében a település központi részének csapadékvíz károk elleni védelmét.

A fejlesztés eredményeként Mezőkeresztesen a főutca mindkét oldalán mintegy 2 km hosszúságban rendezték az árkokat, megfelelő keresztmetszetű főgyűjtőket alakítottak ki, biztosítva ezzel a település főutcáján lévő intézmények, valamint lakóházak és egyéb épületek védelmét.

Tibolddarócon a Kácsi patakba vezető vízmosás rendezése 548 méter hosszban történt meg, míg a kapcsolódó árokrendszer 86 méteren keresztül került kiépítésre 2019. novembere és 2020. április közötti időszakban. Így a beruházásnak köszönhetően a kiépített rendszer a település központját, többek között a Polgármesteri Hivatalt és az óvodát, valamint legalább 20 lakóházat véd meg a jövőben a nagy mennyiségű csapadékvíz által okozott károktól.

A kivitelezési munkálatok Mezőkeresztesen 2018. december 20-án, míg Tibolddarócon 2020. április 30-án fejeződtek be. A „Belterületi vízrendezés Mezőkeresztesen és Tibolddarócon” című, TOP-2.1.3-16-B01-2017-00037 azonosítószámú pályázat által az Mezőkeresztes és Tibolddaróc önkormányzatai által alkotott konzorcium 145,32 millió forint európai uniós támogatást nyert el a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósul meg.

 

További információ:

Vukovich Ákos sajtóreferens

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
telefon: +36-30-296-8854

Fejlesztés közben:

 

 

Elkészült fejlesztésről készültek a fotók:

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TOP-2.1.3-16-BO1-2017-00037

Mezőkeresztes Város Önkormányzata

Belterületi vízrendezés Mezőkeresztesen és Tibolddarócon

Projekt összköltsége: 145,33 MILLIÓ FORINT

Projekt célja:

Az önkormányzatokra vonatkozó jelenlegi jogszabályi környezet a helyi önkormányzatok közfeladatává teszi a lakott terület helyi vízkárelhárítását, a helyi vízrendezést az árvíz- és belvízelvezetés megoldását és a tulajdonukban lévő művek fejlesztését, fenntartását és azokon az árvízvédelmi feladatok ellátását.

Jogszabályi kötelezettségüknek megfelelve a konzorciumot alkotó települések önkormányzatai célként tűzték ki belterületi vízelvezető rendszerük kiépítését. A fejlesztés megvalósításához nélkülözhetetlen pályázati források elérése érdekében az egyes települések erőforrásaira és adottságaira támaszkodva közös gazdasági érdekük, hogy támogatási kérelmüket a közös cél megvalósítása érdekében tevékenységük összehangolásával konzorciumi formában nyújtsák be, valósítsák meg és tartsák fenn. Az egyes településeken megvalósuló fejlesztéseket a konzorcium tagok külön-külön önállóan aktiválják, a megvalósítás és fenntartás során humán és tárgyi szakmai erőforrásaikra közösen támaszkodnak. A tervezett fejlesztés a település belterületére hulló és érkező csapadékvíz kártétel nélküli rendezett elvezetésére irányul a település főutcai kétoldali árkának, mint főgyűjtőnek a rendezésével.

Beavatkozási kategória:

A biodiverzitás védelme és javítása, természetvédelem és zöld infrastruktúra. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedések, az éghajlattal kapcsolatos kockázatok (pl. erózió, tűz, árvíz, vihar és szárazság) megelőzése és kezelése, ideértve a társadalmi tudatosság növelését, a polgári védelmet és a katasztrófavédelmi rendszereket és infrastruktúrákat.

 

 

 

Előzetes állapot:

 
 
Go to top